Lamlendig zit ik achter de computer. Mijn week was te druk, mijn hoofd te vol en ik ben op zoek naar…..ja, naar wat eigenlijk?! Rust, misschien. Uitdaging, wellicht. Maar als ik wat langer nadenk, ben ik op zoek naar iets anders. Inspiratie. Het lijkt me zo fijn me geïnspireerd te voelen, nieuwe plannen te maken en vol energie aan de slag te gaan. Maar inspiratie, waar haal ik dat vandaan?

 

Wat is inspiratie?

 

In een artikel las ik dat inspiratie gezien kan worden als een verrassende interactie tussen wat je nu weet en nieuwe informatie die je ontvangt. En dat vond ik een mooie omschrijving. Denk maar na. Het meest geïnspireerd raak je als je in aanraking komt met een nieuw gedachtegoed. Iets wat je hoort, waardoor je `aan’ gaat.

 

Maar wat de 1 inspirerend vindt, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Ooit kreeg ik voor mijn verjaardag van een collega het boek `de maakbaarheid van het geluk’ van Sonja Lyubomirsky. Het was voor mij een eerste kennismaking met het gedachtegoed van de positieve psychologie. Ik was laaiend enthousiast, een zee van mogelijkheden opende zich. Een collega die hetzelfde boek kreeg, vond er weinig aan. “Dit past zó niet bij mijn leven nu.”

 

De 3 fases van inspiratie

 

In de eerste fase van inspiratie word je beïnvloed door iets of iemand. Je krijgt een gedachte die het alledaagse overstijgt. Bij mij was dat dus bijvoorbeeld het boek over positieve psychologie. Opeens kijk je anders naar je leven en denk je: “waarom heb ik dit niet eerder zo gezien?” Je wordt uit je normale gedachtepatroon gehaald en even opgetild, waardoor je allerlei interessante en betere mogelijkheden ziet. 

 

In de tweede fase word je echt enthousiast en raak je intrinsiek gemotiveerd om ook echt iets te veranderen. In de derde en laatste fase ga je daadwerkelijk over tot actie. Je besluit bijvoorbeeld vaker iets aardigs te doen voor een collega of je besluit om een studie te gaan volgen.

 

Voordelen van inspiratie

 

Mensen die zich regelmatig geïnspireerd voelen staan over het algemeen meer open voor nieuwe ervaringen en bevinden zich vaker in een status van flow. Daarnaast kunnen zij makkelijker inspirerende doelen stellen, waardoor zij deze doelen ook sneller behalen (Milyayskaya e.a.). Tot slot voelen zij meer dankbaarheid en ervaren meer zingeving. Reden genoeg dus om meer inspiratie te krijgen, bijvoorbeeld in je werk, maar ja: hoe doe je dat?

Tips om meer inspiratie te krijgen

 

Je kunt inspiratie niet plannen, maar je kunt wel de mogelijkheid dat je geïnspireerd raakt vergroten.

 

  • Sta open voor nieuwe dingen. Zeg ja tegen een cursus op je werk of ga naar een lezing die je aanspreekt.
  • Laat je inspireren door rolmodellen. Kijk een TEDtalk of lees een boek van iemand uit je werkveld die je inspireert.
  • Plaats jezelf in een werkomgeving met mensen die je inspirerend vindt of je motiveren om te blijven leren.
  • Ontwikkel je in je werk door je vaardigheden te vergroten.
  • Schrijf of maak een mindmap van momenten waarop je geïnspireerd raakte in je werk. Wat is de rode draad?

 

Inmiddels is het laat in de middag en klap ik met een gevoel van blijdschap mijn laptop dicht. Voel ik me echt geïnspireerd? Dat was wellicht iets te optimistisch. Maar voel ik me beter en ben ik blij dat ik iets heb geleerd? Zeker.