‘Het leven is keuzes maken’ de favoriete uitspraak van mijn moeder. Zeker in mijn twintiger jaren, heb ik het vaak gehoord. Het klonk zo makkelijk uit haar mond, maar zoals vaker in het leven is het makkelijker gezegd dan gedaan 😉 Blijven wikken en wegen, kan je behoorlijk verlammen en kost veel energie. Daarom deel ik een aantal tips en (schrijf)oefeningen waarmee het maken van keuzes makkelijker wordt. Je kunt de tijd nemen en alle oefeningen doen, maar er uiteraard ook voor kiezen om er 1 tip uit te pakken en die oefening te maken. 

 

Tip 1. Denk grijs.

 

Mensen zijn dol op zwart-wit denken: het één of het ander? Ga ik weer studeren en stop ik met mijn baan? óf Zet ik die studie uit mijn hoofd en blijf ik werken? Denken in uitersten maakt kiezen lastig: je blijft pingpongen in je hoofd. Denken in grijstinten kan in dat geval lucht geven! Ik ga één dag minder werken en besteed die vrijgekomen tijd aan een toffe studie! Leer dus de grijze opties zien.

 

 • Welke keuze vind je lastig om te maken?

 • Schrijf bovenaan een blad wat optie 1 zou zijn om te kiezen en onderaan de alternatieve keuze.

 • In de ruimte die ontstaat schrijf je alle andere mogelijkheden die bij je opkomen.

 • Kies 1 optie uit en maak de volgende zin af met 3 regels. Deze optie lijkt me voor nu de beste keuze, omdat................

 

Tip 2. Stop met ‘wat-als’ denken.

 

Zelf ben ik -zeker bij grotere keuzes – een kei in scenario’s bedenken in mijn hoofd. Dat is een kracht, het helpt je om vooruit te denken en voorkomt problemen. Maar als je dit doet vanuit angst, zet je jezelf klem en verzandt je in ‘wat-als’ denken. Wat als ik die nieuwe baan een maand doe en ik het toch niet leuk blijk te vinden? of Wat als ik op wereldreis ga en heimwee krijg? Voorkom deze niet-helpende gedachten en leer er juist constructief mee om te gaan!

 

 

Tip 3. Ga uit je hoofd.

 

We proberen keuzes vaak alleen met ons hoofd te maken, maar denk ook aan je hart en je buik: wat je voelt en wat je zou willen. Laat je hoofd soms voor wat het is en geef ruimte aan je gevoelens en drijfveren! 

Vind je het lastig om iets op te schrijven, dan kan het helpen om bij stap 3 je hand op je hart en bij stap 4 een hand op je buik te leggen.

 

 • Schrijf op voor welke keuze je op dit moment staat
 • Vul dan de volgende zin aan met 3 regels: Ik denk……………..
 • Vul daarna de volgende zin aan met 3 regels: Ik voel……………..
 • En dan vul je deze zin aan met 3 regels: Ik wil……………………
 • Schrijf tot slot 3 zinnen, waarin je antwoord geeft op de vraag: Wat betekent wat ik geschreven heb voor mijn keuze?

    

Tip 4. Er bestaat geen beste keuze.

 

Gelukkig, er bestaat geen beste keuze. Deze gedachte kan ruimte geven, want alle opties hebben voor- en nadelen. Bovendien weet je niet altijd van te voren hoe een keuze uitpakt, je hebt niet overal invloed op.  Kies je voor een nieuwe baan en stort de markt in, dan wordt je contract niet verlengd. Dit had je echt niet kunnen voorzien (nee, echt niet!). Weet daarom: Je kunt alleen kiezen wat met de kennis voor dit moment bij je past.

 

 • Schrijf op welke keuze je graag zou willen maken, maar die lastig voor je is.
 • Vul dan de volgende zin aan met 7 regels. De beste keuze bestaat in dit geval niet, omdat…………………..
 • Lees terug wat je opgeschreven hebt en onderstreep de woorden die er voor jou uitspringen.
 • Kies 1 woord uit en schrijf daar nog 3 regels over. Wat betekent dit voor jouw keuze?

 

Tip 5. Kom in beweging.

 

In het geval van keuzes maken helpen alle kleine stapjes. Beslissingen lijken vaak opeens genomen te worden, terwijl er vaak heel veel kleine stappen aan vooraf zijn gegaan. Kom dus in beweging! Onderzoek de verschillende opties in de praktijk, experimenteer en ontdek op deze manier wat goed bij je past. Stel dat je bijvoorbeeld graag voor jezelf zou willen beginnen, praat dan eens met iemand die dat doet. Lijkt het je leuk om een carrière-switch te maken? Loop dan eens met iemand mee die een baan heeft die je interessant lijkt.

 

 • Maak een lijstje van dingen die je zou kunnen doen om je een stap verder te helpen in je keuzeproces? Denk niet te veel na, gewoon alles opschrijven wat in je opkomt.
 • Kies uit wat je het meeste aanspreekt.
 • Verdeel die stap weer in kleinere stapjes. Bijvoorbeeld: met iemand in gesprek gaan die een baan doet die me leuk lijkt. Stapjes: Netwerk in kaart brengen, kiezen met wie ik in gesprek zou willen, een mail sturen enz.
 • Kies van de lijst een stapje uit en voer deze komende week uit.