Je wordt wie je bent in het bijzijn van vrienden. Zij helpen je door moeilijke momenten in het leven, drogen je tranen, spreken je moed in en zijn er om plezier mee te maken. In onze maatschappij draait het veel om liefdesrelaties, maar met wie hebben het daarover? Precies, onze vrienden! Hoogste tijd dus voor een ode aan vriendschap.

 

Vrienden verbreden onze wereld – ‘zou ik niet ook…….’

Als een goede vriendin van me niet haar eigen bedrijf was gestart, betwijfel ik of ik hetzelfde had durven doen. Vrienden inspireren ons en brengen ons in aanraking met nieuwe ideeën, op werkgebied, maar ook op het vlak van muziek, films of eten. Tot mijn 18de was ik een dat-lust-ik-niet-hoor-type. Geitenkaas, courgette, olijven, aubergine, ik vond het allemaal moeilijk. Maar etentjes bij vrienden worden daardoor niet gezelliger, dus verving ik mijn ‘dat-eet-ik-niet’ door ‘dat-ga-ik-eens-proberen’. Door vrienden leer je dat de wereld groter is dan alleen wat je kent.

 

Vrienden vergroten onze zelfkennis– ‘Zo werkt het dus voor mij……’

Vrienden zijn fantastisch, maar soms ben je ook helemaal klaar met ze (en dat geldt andersom vast ook 😉), juist in die momenten is er de ruimte om te groeien als persoon. Zo leer je door vrienden waar je grenzen liggen (nee, ik vind het niet ok om een uur op je te wachten), wat voor jou belangrijk is in relaties (je mag best wel laten zien hoe je je voelt). Maar ook hoeveel contact je prettig vindt en op welke manier. Bovendien is in iedere vriendschap de dynamiek anders, waardoor je bij elke vriend nieuwe kanten van jezelf ontdekt.

 

Vrienden praten met je – ‘Zo fijn om even te delen…..’

Niets is lekkerder dan het bellen van een vriend om even ongenuanceerd je hart te kunnen luchten of gewoon om even bij te kletsen. Maar ook een avond waarop je echt de tijd voor elkaar hebt en tot mooie gesprekken komt zijn zo waardevol. Door met vrienden te praten, kun je je eigen gedachtes ordenen, wat helpt om weer een stap verder te komen.

 

Vrienden moedigen je aan – ‘jij kunt echt wel…’

Het eindeloze vertrouwen dat vrienden in je kunnen hebben is zo’n heerlijk gevoel. Zeker als je iets nieuws gaat proberen of ergens middenin zit en denkt dat het nooit meer gaat lukken. Natuurlijk zijn ze eerlijk als ze iets echt niet zien gebeuren, maar juist daarom kan het horen van een zinnetje als ‘dit is echt iets voor jou’ of ‘natuurlijk kun je dit’ net de boost zijn die je nodig hebt. Je vrienden zien je potentieel en menen wat ze zeggen.

 

Vrienden leren je anders kijken– ‘echt? Ik vind juist dat….’

In mijn ideale wereld denken mijn vrienden precies hetzelfde als ik. Natuurlijk kom ik er geregeld achter dat dit niet zo is, waardoor ik altijd even in de war raak. Dit zijn mensen die ik respecteer, van hou en waardeer. Hoe kunnen ze over sommige dingen zo anders denken dan ik? Uiteindelijk is het ook iets heel moois. Door naar elkaar te luisteren en elkaars gezichtspunt te begrijpen, leer je dat er meerdere manieren zijn om ergens naar te kijken. En dat maakt je ook begripvoller in het contact met mensen buiten je vriendenkring.

 

Wat heb jij geleerd van je vrienden? Schrijfoefening.

  • Maak een lijstje van de vrienden die belangrijk voor je zijn. Kijk naar deze mensen en vul dan de volgende zinnen aan met ieder 2-3 regels.
  • Wereld verbreden – Zonder mijn vrienden zou ik nooit in contact gekomen zijn met……………….
  • Jezelf leren kennen – Door mijn vrienden heb ik over mezelf geleerd….
  • Praten  – Ik vind het vooral fijn om te praten wanneer…………….
  • Aanmoediging – Zonder mijn vrienden had ik nooit…………….
  • Anders leren kijken- Door mijn vrienden kan ik me beter verplaatsen in……..

 

Idee

Laat je vrienden weten met een kaartje of briefje wat ze voor je betekenen, wat je van ze hebt geleerd, hoe je anders bent gaan kijken tegen de wereld. Een ode aan jouw eigen vrienden dus.