‘Ik ben doodmoe en ik heb het echt even helemaal gehad, eerlijk waar. Ik word zo ziek van al dat geleer. Natuurlijk, ik weet het, ik ben te laat begonnen, maar daar heb ik nu natuurlijk niets meer aan. Ik heb het gewoon gehad met alles, school, met alle verplichtingen en dat hij dan weer tof doet en dan weer niet’, aldus mijn 18-jarige zelf.

 

Op die leeftijd wat het geen probleem voor mij om lekker ongenuanceerd al mijn gedachtes en gevoelens aan mijn dagboek toe te vertrouwen. De liefde, school, vrienden, mijn ouders, alles kwam voorbij. Heerlijk! Nog steeds schrijf ik vaak en veel (alhoewel de toon iets is veranderd 😉).  

 

Hoe meer ik weet over schrijven, hoe enthousiaster ik erover word, want er zijn zoveel voordelen. Hieronder 4 goede redenen om te schrijven én een leuke oefening om de positieve kanten zelf te ervaren.

 

Schrijven maakt je relaxter. 

Scans van het brein laten zien dat het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het ervaren en verwerken van emoties tijdens het schrijven kalmeert. Schrijven helpt dus bij het reguleren van je emoties en dat zorgt ervoor dat je sneller ontspant.  

 

Schrijven zorgt voor creatieve oplossingen. 

Doordat je linkerhersenhelft druk is met schrijven, krijg je toegang tot je rechterhersenhelft. Dit is de hersenhelft die focust op creativiteit. Door te stoppen met nadenken over een probleem, maar erover te schrijven, krijg je nieuwe inzichten en zo los je het probleem sneller op.

 

Schrijven boost je immuunsysteem.

Langdurig vasthouden van emotionele stress is niet goed voor zowel je mentale als lichamelijke gesteldheid. Door te schrijven over wat je voelt en denkt, geef je emoties de ruimte en dit heeft een positief effect op je immuunsysteem.

 

Schrijven maakt gelukkiger.

Uit onderzoek van Laura King en Jeffrey Huffman (2006) blijkt dat je meer positieve emoties ervaart als je regelmatig schrijft. Dit effect wordt versterkt als je schrijft over de beste versie van jezelf in de toekomst. Hieronder een variatie op de oefening uit het onderzoek:

 

Oefening ‘Jouw best mogelijke toekomst’

  • Doe je ogen dicht en stel jezelf voor in toekomst. Het gaat fantastisch, je voelt je goed en je dromen zijn uitgekomen. Dat kunnen dromen zijn op het gebied van relaties, maar ook werk of wonen.
  • Zet dan een timer op 15 minuten en begin met schrijven over jouw best mogelijke toekomst. Denk niet te veel na, maar schrijf alles wat er in je opkomt en probeer zo specifiek mogelijk te zijn.
  • Lees terug wat je opgeschreven hebt en vul de volgende zin aan met 3 regels. Als ik lees ik wat ik geschreven hebt, valt me op………………..

 

Zie je ook de voordelen van schrijven en zou je al schrijvend willen onderzoeken welk leven/loopbaan bij je past? Kijk bij mijn aanbod of neem contact op via info@judithcoach.nl voor een gratis kennismakingsgesprek